Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Estudio piloto de detección de parásitos en frutas y hortalizas expendidas en los mercados públicos y privados de la ciudad de Bogota D.C.

Estudio piloto de detección de parásitos en frutas y hortalizas expendidas en los mercados públicos y privados de la ciudad de Bogota D.C.




Section
Artículo Original

How to Cite
Camargo Castillo, N. A., & Campuzano, S. (2006). Estudio piloto de detección de parásitos en frutas y hortalizas expendidas en los mercados públicos y privados de la ciudad de Bogota D.C. NOVA, 4(5). https://doi.org/10.22490/24629448.350

Dimensions
PlumX
license

Licencia Creative Commons

NOVA by http://www.unicolmayor.edu.co/publicaciones/index.php/nova is distributed under a license creative commons non comertial-atribution-withoutderive 4.0 international.

Furthermore, the authors keep their property intellectual rights over the articles.

 

Nelsi Andrea Camargo Castillo
    Silvia Campuzano

      The diseases transmitted by contaminated foods, they represent a serious problem of health publishes,many microorganisms are able to survive adverse conditions for their development, therefore the fruits andcrude vegetables can be contaminated.

      It is tried with this work, to raise the importance of validating and of implementing the methods to detectparasites in fruits and vegetables during the process of the good ones you practice agricultural, since some ofthese products by their physical characteristics more are exposed to contamination and therefore they arecarrying of causal agents of diseases.

      The intention was to collect samples of fruits and vegetables from the different points of sale, and to putthem for to study taking a method from diagnosis used by other authors for the isolation of parasites in thistype of samples. Once they were processed in the laboratory , they were identified for the causal and commonagents of the intestinal upheavals. With the results of this study, it was tried to determine the parasites foundin fruits and vegetables by means of parasitological analysis, to compare products both: fruits and vegetablesas far as the contamination with parasites, to socialize the results with the distributors proposing conditions ofprevention.

      In addition the points of sale was evaluated, the quality of its services and the cleanings that offer toeliminate the contamination, projecting to benefit to the consumers and drug dealers from agricultural products,in order to diminish the contamination risk.


      Article visits 342 | PDF visits 244


      Downloads

      Download data is not yet available.
      1. Chaidez C. Inocuidad de frutas y hortalizas frescas: Efecto del agua contaminada. Agua Latinoamérica. 2002; 2(3).
      2. Acuerdo de Cartagena. Normas y procedimientos reglamentarios de la industria de alimentos. ANDI. Ley 9ª de 1979. 331-332p.
      3. Dirección General de Inocuidad Agroalimentaria, Acuícola y Pesquera Manual de Almacenamiento y Transporte de Frutas y Hortalizas Frescas en Materia de Inocuidad, México 6p.
      4. Traviezo L, Davila J, Rodríguez R, et al. Contaminación enteroparasitaria de lechugas expendidas en mercados del estado Lara. Venezuela. Parasitol. Latinoam. Jul. 2004; 59 (3):167-170.
      5. Gómez J. Parasitosis intestinales frecuentes. Protocolos diagnósticos y terapéuticos en pediatría.
      6. Cartaya Z, Mendoza C, Oyon R. Presencia de Entamoeba histolytica, ascaris lumbricoides y coliformes totales en ensaladas para perrocalientes, expendidas en el centro de la ciudad de Maracay. Rev. Soc. Ven. Microbiol., ene. 2003; 23 (1): 60-64.
      7. Tananta V, Chávez A, Casas E. Presencia de enteroparásitos en lechuga (Lactuca sativa) en establecimientos de consumo público de alimentos en el cercado de Lima. Rev. Inv. Vet Peru 2004; 15 (2):157-162.
      8. Mejorando la Seguridad y Calidad de Frutas y Hortalizas Frescas: Manual de Formación para Instructores. Copyright © 2002 University of Maryland.
      9. Bailenguer J. Mechanisms of parasitological concentration in coprology and their practical consequences. Journal of American Medical Technology. 1979;41: 65-71.
      10. Pierangeli N, Giayetto A. Estacionalidad de parásitos intestinales en suelos periurbanos de la ciudad de Neuquén, Patagonia, Argentina. Tropical Medicine and International Health. 2003; 8 (3) 259.263.
      11. Oficina regional de la Fao para América Latina y el Caribe. Enero 2004, Organización de las Naciones Unidas para la agricultura y la alimentación las buenas prácticas agrícolas. Pág.4.
      12. Lau Chong C. Evaluación de técnicas parasicológicas en el diagnostico de estrongiloidiasis por Strongiloides stercolaris; Rev. Med Hered. 2005;16 (1).
      13. Flores M, Marcos Luis, Terashima I, et al. Fas2-ELISA y la técnica de sedimentación rápida modificada por lumbreras en el diagnóstico de la infección por Fasciola hepática. Rev Med Hered. 2002; 13 (2): 49-57.
      14. Abramovich B. Enteroparásitos Potencialidad de su transmisión a través del agua Facultad de Bioquímica y Cs. Biológicas. U.N.L.2000.
      15. Ruiz O. Atlas de parasitología, estructuras parasitarias presentes en las aguas residuales. Universidad de Pamplona 11- 18p.
      16. Ministerio de Salud. Anexo 4.33 resolución numero 14712 de 1984
      17. ----------------------------------------------------------------------------
      18. DOI: http://dx.doi.org/10.22490/24629448.350
      Sistema OJS 3.4.0.5 - Metabiblioteca |