Microbiological Evaluation in School Supply Programs in Educational Institutions in Boyacá Department - Colombia
Evaluación microbiológica en programas de alimentación escolar en instituciones educativas en el Departamento de Boyacá – Colombia
NOVA by http://www.unicolmayor.edu.co/publicaciones/index.php/nova is distributed under a license creative commons non comertial-atribution-withoutderive 4.0 international.
Furthermore, the authors keep their property intellectual rights over the articles.
Show authors biography
Objective. To evaluate the microbiological quality in school feeding programs in educative institutions in the Department of Boyacá-Colombia in 2013-2015. Methods. Descriptive study of live and inert surfaces in dining rooms of the Educative Institutions of the Department of Boyacá, in 100 municipalities in 2013, 115 in 2014 and 123 in 2015. The parameters evaluated were: aerobic mesophilic microorganisms, total coliforms, faecal coliforms, Staphylococcus aureus (Staphylococcus Coagulase Positive). Results. 200 samples were taken in 2013, 104 positive on alive surfaces and 149 on inert surfaces; total coliforms being found in 59.6% on alive surfaces, on inert surfaces 44.3%. 230 samples in 2014, 158 positive on alive surfaces and 148 for inert surfaces, with predominance of total coliforms on alive surfaces 48.1% and mesophiles on inert surfaces 49.3% and 526 samples in 2015, 256 surface positive on alive and 406 for inert material. Total Coliforms were found with 47.6%, Coagulase positive Staphylococcus with 3.1% and Mesophiles in inert surfaces 45.3%. Conclusions. The Surveillance, carried out by the Boyaca’s Secretary of Health in educative institutions, shows that the results obtained in the insulation of inert and alive surfaces exceed the minimum values allowed, findings that show the non-compliance with good manufacturing practices, habits of the manipulators and the sanitary conditions of the school canteens.
Article visits 252 | PDF visits 144
Downloads
- REFERENCIAS
- Ministerio de Educación. Lineamiento Técnico Administrativo del Programa de Alimentación Escolar (PAE). Página Oficial Ministerio de Educación Colombia. 2015.
- Chandler A, Walker S, Connolly K., Graham –MacGregor S. School breakfast improves verbal fluency in undernourished Jamaican children. The Journal of Nutrition 1995; 125: 894 -899.
- Ministerio de Salud Del Perú. Evaluación de impacto del Programa de Desayunos Escolares sobre la educación y nutrición de los escolares: 2001 4. Caldés N, Coady D, Maluccio J. The cost of poverty alleviation transfer programs: A comparative analysis of three programs in Latin America. Food Consumption and Nutrition Division of International Food Policy Research Institute. 2004; paper No (174). Disponible en: http://www.eldis.org/vfile/upload/1/document/0708/DOC22752.pdf
- Organización Panamericana de la Salud – Organización Mundial de la Salud. Principios generales de Higiene de los alimentos del Codex. Washington; 2015 (citado 30 de julio 2017). Disponible en http:// www.paho.org/hq/index.php?option=-com_content...higiene
- Pérez-Silva M, Belmonte S, Martínez J. Estudio microbiológico de alimentos elaborados en comedores colectivos de alto riesgo. Rev Esp Salud Pública. 1998; 72: 67-75.
- Instituto Nacional de Salud. Sivigila- vigilancia Rutinaria por Eventos Departamental. Bogotá: Instituto Nacional de Salud; 2014. Disponible en: http://www.ins.gov.co/lineas-de-acción/subdirección-vigilancia/sivigila/paginas/vigilanci-rutinaria.aspx
- Arzu O, Peiretti H, Rolla R, Roibon W. Evaluación de riesgo microbiológico en superficies inertes y vivas de manipuladores en áreas de producción de un supermercado del nordeste argentino.
- UNNE. 2000; 17:6-10.
- Flórez A, Rincón C, Garzón P, Vargas N, Enríquez C. Factores relacionados con enfermedades transmitidas por alimentos en restaurantes de cinco ciudades de Colombia 2007. Asociación
- Colombiana de Infectología. 2008; 12:255-266.
- Bejarano Roncancio J, Fandiño Martínez M. Caracterización de las condiciones higiénico sanitarias y microbiológicas de los Puntos Operaticos del Programa Nacional de Alimentación al Adulto Mayor PNAAM ICBF 2007. Revista de la Facultad de Medicina. 2011; 59:308-318
- The Intemational Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF) update food control. 2006. Disponible en: http://www.icmsf.org/pdf/FSO%20Ojectives/Guia-SimplificadoEnglish.pdf
- Norma Oficial Mexicana-093-SSA1-1993. Prácticas de higiene y sanidad en la preparación de alimentos que se ofrecen en establecimientos fijos. 1993
- Norma Oficial Mexicana-093-SSA1-1994. Prácticas de higiene y sanidad en la preparación de alimentos que se ofrecen en establecimientos fijos. 1994
- Resolución Ministerial Nº 363-2005-MINSA.PERÚ. Norma sanitaria para el funcionamiento de restaurantes y servicios afines. 2005
- Alonzo-Salomon J, Heredia-Navarrete M, Garcia-Roque O. Coliformes fecales y Mesofilos aerobios en alimentos superficies y manos del personal y niños de una guardería. Re Biomed. 2006; 17:86-95
- Campuzano F Silvia, Mejía Flórez Dayana, Madero Ibarra Catalina, Pabón Sánchez Paola. Determinación de la calidad microbiológica y sanitaria de alimentos preparados vendidos en la vía pública de la ciudad de Bogotá D.C. Nova [Internet]. 2015 Jan [citado 2017 may 14] ; 13( 23 ): 81-92. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext& pid=S1794-24702015000100008&lng=en.
- Lugo NV, Villalobos LB, Martínez R. Evaluación microbiológica en manipuladores de alimentos de tres comedores públicos en Cumana – Venezuela. Rev. Soc. Ven. Microbiol. 2006; 26: 95-100
- Ministerio de Salud y Protección Social. Resolución 2674 de 2013, por el cual se reglamenta el artículo 126 del Decreto Ley 019 de 2012 y se dictan otras disposiciones. Bogotá. 2013.
- Ramírez, L. C. C., et al. Determinación de la presencia de bacterias patógenas para el humano en aguas de riego en la cuenca alta de la sabana de Bogotá; DC Colombia. Nova. 2014; 12(22).
- Campuzano, S., et al. Determinación de la calidad microbiológica y sanitaria de alimentos preparados vendidos en la vía pública de la ciudad de Bogotá DC. 2015; Nova 13(23): 81- 92.
- Flórez, R. A. N. Avances y perspectivas en Síndrome de Asperger. 2014; Nova, 12(21).
- Rodríguez, O. E., Andrade, W. A., Díaz, F. E., & Moncada, B. Actividad antimicrobiana de líquenes de la cuenca alta del rio Bogotá. 2015; Nova, 13(23).
- DOI: http://dx.doi.org/10.22490/24629448.2084