Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Caracterización preliminar de la inmunidad pasiva natural en granjas porcicolas y evaluación de un sistema para incrementar la transferencia de anticuerpos

Caracterización preliminar de la inmunidad pasiva natural en granjas porcicolas y evaluación de un sistema para incrementar la transferencia de anticuerpos



How to Cite
Caracterización preliminar de la inmunidad pasiva natural en granjas porcicolas y evaluación de un sistema para incrementar la transferencia de anticuerpos. (2005). NOVA, 3(4). https://doi.org/10.22490/24629448.334

Dimensions
PlumX
license

Licencia Creative Commons

NOVA by http://www.unicolmayor.edu.co/publicaciones/index.php/nova is distributed under a license creative commons non comertial-atribution-withoutderive 4.0 international.

Furthermore, the authors keep their property intellectual rights over the articles.

 

Ángela Benavides
    Jorge Almansa
      Alfonso Caldrón
        Orlando Torres
          Nohora Delgado
            Gustavo García

              Passive natural immunity transfer in pigs from two different commercial breeding farms was determined.For this purpose, blood from 221 pigs, 24 hours after being born and 21 mothers pigs, were taken. The pigsfrom each farm were separated into two groups consisting of approximately 50 individuals each. The firstgroup was treated as usually done by the farm owners, and to the second, an immunomodulator product(produced with LPS), was to the mothers given. Obtained serums were by means of cellulose acetate electrophoresis, immunoelectrophoresis, quantitative radial immunodiffusion and zinc sulfate turbidity tests analyzed. Total protein concentration was determined using a Golberg refractometer. Obtained results wereanalyzed and the importance of an adequate natural passive immunity transfer is discussed. Also discussed isthe possible use of the immunodulator in commercial pig breeding farms that present high rates of neonatal morbimortality.


              Article visits 396 | PDF visits 262


              Downloads

              Download data is not yet available.
              1. Alfonso, M. y Almansa, J. Concentración de inmunoglobulinas y correlación con salud en neonatos bovinos del pie de monte llanero. Pregrado. Universidad de la Salle. Facultad de Medicina Veterinaria. Bogotá D.C. Colombia. 2001. 80p.
              2. Almansa, J. y Mariño, O. Fundamentos de la aplicación clínica de estudios electroforéticos sobre membranas de acetato de celulosa. Revista Acovez. 1995 Vol. 20 (1).35-39p.
              3. Almansa, J. y López, C. Inmunomoduladores endógenos y exógenos. Revista U.D.C.A. Universidad de ciencias aplicadas y ambientales. Actualidad y divulgación científica. 2000; (2). Bogotá. Colombia.43-51p.
              4. Álvarez, B. Análisis de los efectos in vitro del compuesto M1-104 (Inmodulen R) sobre diversos parámetros de la respuesta inmune del cerdo .XVIII Simposium ANAPORC. 1997.
              5. Burrin, D., Davis T., Ebner, S., Schoknecht, P., Fiorotto M. and Reeds, P.1997. Colostrum Enhances the nutritional
              6. Stimulation of Vital Organ Protein Synthesis in Neonatal Pigs. The journal of Nutrition. 1997 ; 127. (7): 1284-1289.
              7. Fiorentino, S., Gutiérrez, M. F., Rueda, N. S. y Rodríguez, J. A. La inmunología en el diagnóstico clínico. Primera edición. Centro Editorial Javeriano, CEJA. Bogotá, Colombia. 1994. 200p.
              8. Flórez, H. 2000. Importancia y uso del calostro en bovinos. Información técnica, Corpoica- Regional 8. Año 4 Número
              9. Villavicencio, Meta, Colombia. 2000. 8 p.
              10. Jensen, A., Elnif, J., Burrin, D. and Sangild, P. 2001. Development of Intestinal Inmunoglobulin Absorption and
              11. Enzyme Activities in Neonatal Pigs Is Diet Dependent. Journal of Nutrition. 2001. 131: 3259-3265.
              12. Jiang, R., Chang, X., Stoll, B., Ellis, K., Shypailo, R., Weaver, E., Campbell, J. and Burrin, D. Dietary Plasma Protein is Used More Efficiently than Extruded Soy Protein For Lean Tissue Growth in Early Weaned Pigs. Journal of Nutrition.
              13. 130: 2016-1019.
              14. Joling, P., Mok, K. S., de Vries Reilingh, G., Wever, P. J. M., Cornelis, R. S., Oskam, J.P. M. y Henken, A. M. An evaluation of immune competence in different swine breeds. Veterinary Quartely. 1993. 15: 9-15.
              15. Kawai, T. Proteínas plasmáticas. Aplicación clínica. Editorial médica panamericana S.A. Traducción por Mario A. marino. Buenos Aires, Argentina. 1997. p. 19-121.
              16. Lamm,M. Interaction of antigens and antibodies at mucosal surfaces. Annu. Rev. Microbiol. 1997. 51:311-340.
              17. Losso, J., Kummer, A., Li-Chan, E. and Nakai, S. Development of a Particle Concentration Fluorescence Immunoassay for the Quantitative Determination of IgG in Bovine Milk. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1993. 41, (4). 682-686.
              18. Morilla, A. y Bautista, C. Manual de inmunología. Primera edición. Editorial Diana S. A. México D. F.1986. 433p.
              19. Ortiz, J. M. Niveles de Ig A en el calostro de cerdas tratadas con Inmodulen. Laboratorios Calier S.A. 1997.
              20. Rietschel, E. y Brade H. Endotoxinas bacterianas. Revista Investigación y ciencia. Edición española de Scientific
              21. American. 1992. 193: 16-24.
              22. Rodríguez, G., González, G. y Mariño, O. Manual de técnicas en microbiología. Documento de trabajo N° 18. Instituto Colombiano Agropecuario ICA, Bogotá,DC., Colombia. 1978. 506p.
              23. Schneider,W. y Berndt, H. Inmunoelectroforesis. Método y Atlas. Editorial Médica Panamericana. Traducción por
              24. Hormaechea, T & Brainin, K. Buenos Aires, Argentina.1973. 93p.
              25. Tizard, I. Inmunología Veterinaria. Sexta edición. Editorial McGraw-Hill Interamericana. Traducción por Palacios, R.
              26. Universidad Autónoma de Baja California, México. 2002. 227p.
              27. Weir, D. M. 1973. Inmunochemistry. Handbook of experimental Immunology. Segunda edición. Blackwell Scientific Publications. Osney Mead. Oxford. 1973. 19.10-19.12p.
              28. Winkelman, N. Peak Immunity Keeps Pigs Well. National Hog Farmer. 1989. Fall. 7-15.
              29. ----------------------------------------------------------------------------
              30. DOI: http://dx.doi.org/10.22490/24629448.334
              Sistema OJS 3.4.0.5 - Metabiblioteca |