Deaths due to Malnutrition in South America in the last Twenty Years
Muertes por desnutrición en América del Sur en los últimos veinte años
NOVA by http://www.unicolmayor.edu.co/publicaciones/index.php/nova is distributed under a license creative commons non comertial-atribution-withoutderive 4.0 international.
Furthermore, the authors keep their property intellectual rights over the articles.
Show authors biography
Introduction. Hunger is one of the main issues in the world food security policy, however, thousands of people die every year due to lack of food intake. Objective. To evaluate the number of deaths due to malnutrition in South America, in a period corresponding to the last twenty years of information. Materials and methods. The general linear model was used, incorporating the Tukey test based on a level of statistical significance of 5%. Additionally, the multivariate cluster technique was carried out. Results. The highest number of deaths due to malnutrition occurred in children under four years of age and in older adults. The highest percentage of deaths due to malnutrition in children under one year old occurred in Venezuela (23.9% women; 25.4% men). Chile has the lowest percentage of deaths due to malnutrition in children under one year of age (0.4% women; 0.5% men). Conclusion. Although the countries of South America have high food availability, starvation deaths remain prevalent in part of the region.
Article visits 457 | PDF visits 221
Downloads
1. Naciones Unidas, ¿Qué son los Derechos Humanos? 2018 [Sitio en internet], Disponible en línea en: https://www,ohchr,org/SP/Issues/Pages/WhatareHumanRights,aspx Consulta: 27 de abril de 2019.
2. Organización de las Naciones Unidas (ONU), Declaración universal de derechos Humanos, En: Asamblea General en su resolución 217 A (III); 1948,1-9.
3. Absjorn E, El derecho humano a una alimentación adecuada y a no padecer hambre, Doctrina, 2003; 1(1): 43-46.
4. World Health Organization, WHO child growth standards and the identification of severe acute malnutrition in infants and children 2009, World Health Organization; 2009.
5. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO, The State of Food Security and Nutrition in the World 2017, Building resilience for peace and food security, Rome, FAO, 2017.
6. Pan American Health Organization ( PAHO)“Malnutrition in infants and young children in Latin America and the Caribbean: Achieving the Millennium Development Goals”Washington, D,C,: PAHO,2008.
7. Ajieroh V, A Quantitative Analysis of Determinants of Child and Maternal Malnutrition in Nigeria, IFPRI Nigeria Strategy Support Program Brief No, 11, 2010.
8. Instituto Colombiano de Bienestar Familiar (ICBF), Encuesta Nacional de la Situación Nutricional en Colombia (ENSIN), 2010, Bogotá, Colombia, 2011.
9. Instituto Nacional de Salud (2016) [Internet], “Desnutrición infantil en Colombia: Marco de referencia”, [Consultado el 8 de Marzo de 2018], Disponible en: https://www,minsalud,gov,co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/DE/AS/papeles-salud-n3,pdf.
10. Toro J, Cardona D, Mortalidad por desnutrición en menores de cinco años: cinco años antes y después de la implementación del Programa mana, Antioquia, 1998-2007, Rev, Fac,Nac, Salud Pública 2013; 31(1): 93-101.
11. Bamia C, Halkjaer J, Lagiou P, Trichopoulos D, Tjønneland A, Berentzen TL, et al, Weight change in later life and risk of death amongst the elderly: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Elderly Network on Ageing and Health study, J Intern Med 2010;268(2):133e44.
12. Correia MI, The impact of malnutrition on morbidity, mortality, length of hospital stay and costs evaluated through a multivariate model analysis, Clin Nutr 2003;22(3):235e9.
13. Rooij SR, Blunted cardiovascular and cortisol reactivity to acute psychological stress: a summary of results from the Dutch famine birth cohort study, Int J Psychophysiol 2013;90:21e7, 471-473.
14. Tafani R, Gaspio N, Pobreza, enfermedad y muerte en Argentina, Rev Salud Pública, 2009;13(1):18-32.
15. Córdova JA, La obesidad: la verdadera pandemia del siglo xxi Cirugía y Cirujanos, 2016;84(5):351-355.
16. FAO, OPS, WFP y UNICEF, 2018, Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional en América Latina y el Caribe 2018, Santiago.
17. CEPAL, UNICEF: Desnutrición infantil en América Latina y el Caribe, Revista Desafíos,2006; 2(1).
18. Giachetto G. Mortalidad infantil en Uruguay: una mirada crítica. Arch. Pediatr. Urug. 2010; 81( 3 ):139-140.
19. Rosaneli C, Ribeiro A, Assis L, Silva T, Siqueira J. La fragilidad humana frente a la pobreza y el hambre. Rev. Bioét. 2015;23( 1 ): 89-97.
20. Belfort Murillo D, García A, Ligner P, Factores de riesgo relacionados a la desnutrición en niños menores de 5 años, del centro de salud San Juan octubre 2018-abril 2019, BS thesis, BABAHOYO: UTB, 2019.
21. Calero Ruiz D, et al, Percepción ante situaciones de desastres y plan de respuesta familiar con enfoque en nutrición en las comunidades “Roberto Lara” y “Valle del Volcán”, municipio de Nindirí, Masaya, Período Septiembre a diciembre 2017, Diss, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2018.
22. Bernal, L., Consuelo Bernal, M., & Gollop, T. (2018). Amniocentesis precoz y biopsia de vellosidad corial. Pérdidas fetales y anomalías congénitas en un grupo de gestantes brasileñas. NOVA, 16(29), 51-61. Disponible en: https://revistas.unicolmayor.edu.co/index.php/nova/article/view/841
23. Lafuente Y, Rodríguez S, Fontaine V, Yáñez R, Prevalencia de la desnutrición crónica en niños menores de 5 años atendidos en el Centro de Salud Tacopaya, primer semestre gestión 2014, Gac Med Bol, 2016;39 (1): 26-29.
24. Behm Rosas H, Determinantes económicos y sociales de la mortalidad en América Latina, Revista Cubana de Salud Pública, 2017; 43:287-312.
25. Dommarco J, La doble carga de la mala nutrición en América Latina y las políticas para enfrentarla, Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 2015; 65(Suplemento 1).
26. Cardona D, Segura A, Espinosa AM, Mortalidad de adultos mayores por deficiencias nutricionales en los departamentos de Colombia, Rev Salud Pública, 2012; 14:584-97.
27. FAO y OPS, Panorama de la Seguridad Alimentaria y Nutricional en América Latina y el Caribe, Santiago de Chile, 2017.
28. Parada-Rico DA, López-Guerrero N, Martínez-Laverde M. Bajo peso al nacer y su implicación en el desarrollo psicomotor. Rev. cienc. cuidad. 2015;12(2):87-99. https://doi.org/10.22463/17949831.511