Identification of Salmonella and Escherichia coli in hands and gloves of meat handlers in a slaughterhouse in a municipality in Cundinamarca
Identificación de Salmonella y Escherichia coli en manos y guantes de manipuladores en planta de sacrificio y faenado de un municipio de Cundinamarca
Issue
Section
Artículo Original
How to Cite
Corrales Ramírez, L. C., Peña, V. A., & Caicedo Velásquez, D. K. (2008). Identification of Salmonella and Escherichia coli in hands and gloves of meat handlers in a slaughterhouse in a municipality in Cundinamarca. NOVA, 6(9). https://doi.org/10.22490/24629448.392
Dimensions
license
NOVA by http://www.unicolmayor.edu.co/publicaciones/index.php/nova is distributed under a license creative commons non comertial-atribution-withoutderive 4.0 international.
Furthermore, the authors keep their property intellectual rights over the articles.
Show authors biography
Article visits 814 | PDF visits 538
Downloads
Download data is not yet available.
- Decreto 3075 de 1997. Ministerio de Salud de la República de Colombia.
- Ley 1122 de 2007. Ministerio de la Protección Social de la República de Colombia.
- Ministerio de la Protección Social de la República de Colombia. Decreto Número 1500 de Mayo 4 del 2007.
- Observatorio Agrocadenas. La industria de carnes frescas en Colombia. Colombia: Bogotá; 2005.
- Samper L. Se reactivan exportaciones de carne bovina. Revista Rumbos Colombia. http://www.rumbosdelperu.com/rumboscolombia_carnebovina.htm .
- Rodríguez-Angeles G. Principales características y diagnóstico de los grupos patógenos de Escherichia coli. Salud Pública Mex 2002;44:464-475.
- Pesca O. Protocolo de vigilancia de enfermedades transmitidas por alimentos. Instituto Nacional de Salud Colombia 2007
- Cicuta M, Deza N, Roibón W, Benitez M, Ramírez G, Arzú R. Escherichia coli productor de toxina Shiga en reses bovinas y carne molida de Corrientes, Argentina. Rev Argen Vet. 2006:17:20–25.
- Koneman E. Diagnóstico Microbiológico.Panamericana; 2008 p. 238-248.
- Mattar S, Vásquez E. Escherichia coli O157:H7 infection in Colombia. Emerging Infec Dis 1998;4:126-127.
- Vadillo S, Piriz S, Mateos E. Manual de microbiología veterinaria. Ed. McGraw Hill. Madrid 2002; p. 327-338.
- Mora Y. Salmonella en porcino: un patógeno alimentario de creciente importancia. España 2003.
- Flórez R. Epizootiología de las Salmonelosis en bovinos, porcinos y aves. Departamento de Bacteriología, INSTITUNO NACIONAL DE INVESTIGACIONES PECUARIAS México D.F. 1981.
- Ward LR, Threrlfall J, Smith HR, O´Brien SJ. Salmonella enteritidis Epidemic. Science 2000;287:1753-1756.
- -----------------------------------------------------------------------------------
- DOI: http://dx.doi.org/10.22490/24629448.392